Matinspiration

Halstrad Benella Regnbåge med bläckfisk

By maj 17, 2019 No Comments

Recept framtaget av Hasse Wetterhall.

10 portioner

Ingredienser
1,5 kg Benella Regnbågsfilé
1 st bläckfisktub (tioarmad bläckfisk)
½ kg broccoli
5 st salladslök1 knippe koriander alternativt blomsterkrasse

Sås
0.2 dl fiskfond
1 st gul lök
1 msk Chiu Chow chiliolja (finns i asiatiska livsmedelbutiker)
0.5 liter vatten1 tsk snabb maizena

Krossad gurka
1 st gurka
5 st vitlöksklyftor
1 msk salt
1 st chili
0.5 dl chiliolja
1 dl soja
0.2 dl sesamolja
0.5 dl vitvinsvinäger

Black Bean Majonnäs
3 dl majonnäs
1 tsk black bean garlic sauce

Beskrivning
Stycka fisken i 10 bitar i samma storlek. Dela bläckfisken på hälften  och gör tunna snitt i dess övre del på tvären dela den sedan i 20 lika stora rektangulära bitar. Skär av den övre gröna delen på salladslöken och skär fint. Den nedre delen delar du på hälften och steker hårt i torr panna.

Skär upp broccolin i 20 större bitar och blanchera snabbt i saltat vatten precis före servering. Dekorera med koriander.

Sås
Tärna löken och fräs i en kastrull. Tillsätt chiliolja samt fiskfond och låt puttra. Tillsätt vatten och låta allt stå och puttra på svag värme i 10 minuter. Red sedan av till lagom konsistens, dvs inte alltför rinnande. Såsen ska ”fastna” lite på tallriken.

Krossad gurka
Banka ut gurkan så att den plattas till med hjälp av en kavel. Skär gurkan på längden och sedan i centimetertjocka halvmånebitar. Riv tre vitlöksklyftor över gurkan samt salta (1 msk). Låt gurkan stå med vitlöken och saltet i cirka 15 minuter så att den vattnas ur. Efter 15 minuter, skölj gurkan i kallt vatten så att överflödigt salt och vitlök rinner av. Mixa 2 vitlöksklyftor, chili, vitvinsvinäger, soja och sesamolja. Häll på marinaden över gurkan. Låt stå i minst 20 minuter så att gurkan drar åt sig marinaden.

Black Bean Majonnäs
Antingen gör du en egen majonnäs eller köper färdig. Blanda majonäs och black bean garlic sauce. Stek fisken klar i panna med lite olja. Smaksätt med salt och peppar. Stek bläckfisken på hög värme.