Frågor och svar

Kan barn och gravida äta Benella regnbåge?

Ja. Benella Regnbåge odlas under kontrollerade former. Fisken äter enbart ett specialfoder som är renat från miljögifter och fosfor. Alla kan äta Benella Regnbåge hur ofta de vill. Här kan du läsa om vilken fisk du bör undvika.

Livsmedelsverket.se

Hur ofta kan jag äta Benella Regnbåge?

Du kan äta Benella Regnbåge hur ofta du vill. På Livsmedelsverket kan du läsa om vilka fiskar du kan äta ofta. Läs mer här

Är Benella Regnbåge en nyttig fisk?

Ja, den är väldigt nyttig! Färsk premiumfisk, närodlat, bra för kroppen och dessutom bra för miljön. Läs mer här eller följ oss på Instagram.

Tack vara fodersammansättningen har Benella  rätt nivå av de viktiga omega 3-fettsyrorna EPA och DHA och är också en bra källa till D-vitamin. Det är bevisat att regnbågens omega 3-fettsyror minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Hur kommer det sig att Benella Regnbåge är nyttig?

Fisk innehåller mycket Omega-3 fetter och framför allt mycket av fettsyrorna EPA och DHA, tack vare Raisioaquas koncept. I konceptet matas fisken under sina första levnadsår med ett foder där man ersatt en stor del av fiskoljan med rybsolja. Endast de sista 500 grammen odlas fisken med ett annat foder som innehåller mycket fiskolja. Detta gör att man totalt sett använder mindre fiskolja utan att mängden av de hälsosamma omega-3 fettsyrorna EPA och DHA i fisken minskar.

Jag har hört att det är farligt att äta fisk från Östersjön. Varför är Benella Regnbåge ett undantag?

Det beror på att Benella Regnbåge är odlad och inte lever vilt i Östersjön. Den äter enbart ett specialfoder som är rent och tillsatt med rybsolja från växtriket. Därför är Benella Regnbåge en mycket nyttig fisk att äta.

Det är ju allmänt känt att Östersjön är övergödd. För att avhjälpa situationen måste näringsutsläpp från mänsklig verksamhet minska. Fiskodlingen är i jämförelse en liten belastare – men även här finns såklart åtgärder att vidta.

Här kan du läsa mer om fodret och odlingsmetoden

Var får jag tag på Benella Regnbåge?

Benella Regnbåge finns att köpa på Coop Stenhamra, Coop Bondegatan, Coop Dagslivs (Kungsholmen) och Urban Deli i Stockholm. Fråga efter fisken i din butik så kan handlaren beställa hem. Benella Regnbåge finns också på många krogar i Sverige.

Här hittar du Benella Regnbåge

Vad betyder hållbar odlingsmetod egentligen?

Kortfattat betyder det att fiskodlingen inte får inverka negativt på fiskbestånden i havet. Benella Regnbåge föds upp på ett sätt som innebär att fosfor- och kvävehalten minskar och näringsämnen återvinns. Dessutom får fisken en nyttig olja från växtriket och därmed minskas användandet av fiskolja från havet.

Läs mer här om hållbar odlingsmetod

Vad betyder grönt ljus från WWF?

Kortfattatt betyder det att fångstmetod eller odling inte inverkar negativt på fiskbestånden i havet. Här kan du läsa mer om WWF´s märkningar av fisk.

Läs mer på WWF Fiskguiden

Hur kan man tillaga Benella Regnbåge?

Benella Regnbåge passar mycket bra till sushi och andra kalla rätter. Men den är  lika god tillagad i panna, grillad eller i ugn.

Du hittar flera enkla och läckra recept här

Hur stor är en Benella Regnbåge?

Den är något mindre än en lax. Fyra personer blir mätta på en Benella Regnbåge.

Vad är det för foder?

Östersjöfodret Baltic Blend® är Raisioaquas innovation. Det produceras av fisk från Östersjön. När den odlade fisken matas med Baltic Blend foder tas det upp mer fosfor från Östersjön än vad odlingen släpper ut tillbaka. Det innebär att varje kilo fisk som odlas med det nya fodret minskar fosfor- och kvävebelastningen.

Räcker fisken i Östersjön?

Bestånden av strömming och skarpsill (vassbuk) i Östersjön är livskraftiga och nyttjas hållbart enligt Naturresursinstitutet. Det finns tillräckligt med strömming till fisk foder och det finns inga skäl att importera fiskmjöl som påverkar Östersjön negativt och dessutom måste transporteras långt.

Så här går det till kortfattat.

  1. Man fiskar lokala bestånd av strömming och skarpsill från Östersjön. Fosfor och kväve tas upp med fisken.
  2. Vi producerar fiskfodret Baltic Blend med fiskmjöl och fiskolja från Östersjön samt andra utvalda råvaror som fyller våra hållbarhetskriterier
  3. Regnbågen odlas och blir till god mat. Fosfor och kväve cirkulerar.

Våra finska grannar har lång erfarenhet av fiskodling. Varje år odlas det 13 miljoner kilo fisk i Finland, det är redan nu möjligt att producera Benella också i Sverige, vilket vi hoppas snart är verklighet.

Med traditionellt fisk foder tillförs 60 000 kg fosfor och 507 000 kg kväve till Östersjön varje år. Om alla fiskodlare istället använda Östersjöfodret Baltic Blend® skulle näringsbelastningen årligen minska med 75 000 kg fosfor och 377 000 kg kväve, vilket innebär att den totala mängden fosfor alltså skulle minska i havet (- 15 600 kg) och den totala mängden kväve skulle hamna på 130 000 kg.