Katalansk fiskgryta med chorizo och fänkål – Benella Regnbåge
Recept

Katalansk fiskgryta med chorizo och fänkål

By september 12, 2018 No Comments

4 portioner
Det finns många olika versioner av katalansk fiskgryta. Det här receptet är en enkel grundvariant som man kan komplettera med andra grönsaker, fiskar och skaldjur. Fiskgrytan är en mättande måltid i sig, men kan också serveras med olika tillbehör såsom säsongens grönsaker eller kokt potatis.

Ingredienser
1 lök
2 röda chilifrukter
2 vitlöksklyftor
150 g chorizo
1 stor fänkål
6 msk olivolja
½ tsk paprikapulver
1 msk timjanblad
1 tsk saffran
3 lagerblad
1½ dl vitt vin
1 burk (400 g) krossade tomater
750 g vetemjöl
300 g tillagade musslor

Serveras med
Bladpersilja
1 citron
6–8 skivor vitt bröd

Beskrivning
Hacka lök, chili och vitlök. Skär chorizon i bitar. Halvera fänkålen, skär bort den hårda roten och strimla. Hetta upp olivoljan och bryn lök, chili och chorizo så att löken blir mjuk, fettet börjar rinna ut ur chorizon och den får lite färg. Tillsätt fänkål och kryddor och bryn. Tillsätt vin och låt koka i några minuter. Tillsätt även fiskbuljong och krossade tomater och koka ihop till en tjock gryta.

Vänd valfri skinnfri filead fisk i vetemjöl och stek den. Tillsätt de tillagade musslorna och fisken i grytan. Värm upp, dekorera med bladpersilja och servera med citronskivor och rostat bröd.